Er wordt dagelijks voor tientallen miljarden euro’s gehandeld in cryptocurrencies en dit neemt jaarlijks met tientallen miljarden toe. Kortom er wordt veel en steeds meer gehandeld in deze munten. Waar moet je op letten als je zelf begint met handelen?

Lees je in over cryptocurrencies en de bijbehorende kansen en risico’s
Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt waar je in gaat handelen. Het is dus aan te raden om basis informatie over cryptocurrencies tot je te nemen zodat je weet wat het eigenlijk inhoudt. Op Bitcoin Kahuna vind je onder het kopje ‘crypto basics’ voldoende informatie om je op weg te helpen. Het was je wellicht al duidelijk dat er risico’s verbonden zijn aan het handelen in cryptocurrencies. De waarde van de munten is veranderlijk. Je kunt snel geld verdienen maar ook snel geld verliezen.

Begin bij een Broker
Nadat je weet waar je aan gaat beginnen kun je jezelf registreren bij een betrouwbare cryptocurrency broker. De brokers bieden het meeste gemak voor beginnende handelaren. Zij maken het mogelijk om op een gemakkelijke en snelle manier Euro’s om te ruilen in cryptocurrencies en de cryptocurrrencies weer terug naar Euro’s en daarnaast kunnen ze jouw munten bewaren zodat je dit niet zelf hoeft te gaan organiseren. Belangrijk is dat je een betrouwbare broker gebruikt met een goede helpdesk die je ook telefonisch kunt benaderen.

Natuurlijk is het mooi een zo laag mogelijke handelsfee te betalen maar het is nog belangrijker dat de broker betrouwbaar is en dat je eenvoudig over je geld kunt beschikken. Alle crypto partijen in Nederland moeten sinds eind mei 2020 een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) aanvragen om hun diensten te mogen aanbieden. Zij moeten daarbij aan allerlei, strenge, eisen voldoen. Dit zal helpen de betrouwbaarheid van de partijen te verhogen. De Nederlandse brokers en exchanges getoond op Bitcoin Kahuna hebben deze inmiddels of verkrijgen deze naar verwachting op korte termijn.

Nadat je je hebt geregistreerd bij een Crypto broker ben je klaar om te beginnen met het handelen in Bitcoin en vele andere cryptocurrencies! Doe onderzoek naar de cryptomunten waarin je interesse hebt door hier bijvoorbeeld op het internet meer over op te zoeken, zo kun je het risico minimaliseren.

Zodra je een aankoop hebt gedaan voor een bepaalde munt verschijnt deze in de zogeheten wallet waar je cryptocurrencies in kunt opslaan. De waarde van de cryptocurrency die je hebt aangeschaft verandert constant en deze zul je dan ook regelmatig checken.

Als je eenmaal gewend bent aan het handelen in deze munten kun je overwegen gebruik te gaan maken van een exchange. Zeker bij zeer frequent handelen kan dat fees schelen en krijg je extra functionaliteiten aangeboden (lees ook: wat is het verschil tussen een broker en een exchange. Een groot deel van de handelaren blijft meestal echter toch gebruik maken van de broker waar ze zijn gestart. Dit vanwege het vertrouwen, het gebruiksgemak en het feit dat de tarieven van de brokers steeds lager worden.

Extra informatiebronnen
Het doen van je eigen onderzoek is zinvol. Hierbij enkele standaard bronnen:

 • Coinmarketcap.com
  Dit is een populaire overzicht site waarop alle prijswijzigingen en marktomvang worden bijgehouden van de cryptocurrency. Je kunt hier dus zoeken naar specifieke munten en deze over een langere termijn onder de loep nemen. Handig is dat je een overzicht krijgt van de populairste munten wereldwijd. Je kunt deze statistieken ook vaak inzien bij een broker of een exchange, maar deze beschikt niet over de data van alle munten.
 • Site van de munt
  Iedere currency heeft een eigen website waarop de ontwikkelaars de roadmap bijhouden en de whitepaper plaatsen. Hierin kun je lezen wat het toekomstplan van de munt is en of er grote updates aan zitten te komen. Het moet niet vreselijk ingewikkeld zijn en binnen niet al te veel pagina’s duidelijk zijn wat precies de bedoeling is met het project (zie ook wat is cryptocurrency).
 • Online bronnen
  Er zijn veel websites en blogs die je kunt raadplegen, waaronder het Nederlandse bitcoinmagazine.nl of bijvoorbeeld Coindesk.com of Cointelegraph.com.
 • Chatgroepen
  Veel munten beschikken over chatgroepen op bijvoorbeeld Telegram. In deze groepen komen mensen samen die interesse in de munt hebben en die er vaak in geïnvesteerd hebben.
 • Github.com
  Dit is al wat specialistischer en specifiekere informatie. Ontwikkelaars van currencies plaatsen hier hun voortgang. Je kunt dus zien hoe actief een developers team werkt aan jouw munt.