Er zijn vele verhalen bekend van mensen die hun Bitcoins zijn kwijtgeraakt. Iedereen kent de verhalen van mensen die hun laptop bij de vuilnis hebben gezet en waar naar later bleek voor duizenden euro’s aan Bitcoins op de harde schijf stonden.

Hardware wallet
Hardware wallets als de Ledger Nano S, Case en Trezor zijn apparaatjes die je via USB aan kunt sluiten op een computer. Ze zijn speciaal ontworpen voor het bewaren van cryptocurrency. Deze methode wordt veelal als de meest veilige gezien, omdat deze wallets nooit met het internet in aanraking komen en er nog een herstelsleutel aanwezig is die je kunt gebruiken als je de pincode bent vergeten. De code kun je uiteraard kwijtraken of de wallet kan gestolen worden, maar met de herstelsleutel (recovery key) kun je je geld dan terughalen.

Online Wallet
Online wallet diensten van exchanges en brokers worden steeds gebruiksvriendelijker en beter beveiligd, maar je legt je munten uiteindelijk wel bij een externe partij neer. Vergelijkbaar met een rekening bij een bank. Als je "onder eigen beheer houden" minder betrouwbaar vindt, bieden deze diensten uitkomst. Natuurlijk doe je dit alleen bij erkende en betrouwbare partijen zoals bijvoorbeeld Coinbase (US) en LiteBit (NL). Maak dan wel gebruik van alle beveiligingsopties die worden aangeboden. Stel tweetrapsverificatie (2FA) in en gebruik veilige e-mailadressen om je transacties mee te verifiëren.

Papieren Wallet
Dit is het letterlijk op papier bewaren van je coins. Je maakt een kopie van de publieke en geheime sleutel. Vaak zijn deze voorzien van QR-codes, zodat je met een scan snel de reeks tekens kunt invullen om een betaling te doen. Deze methode is dus volledig analoog en daarom zijn hackers kansloos. Raak je de papieren wallet echter kwijt, dan zijn natuurlijk ook je munten verdwenen. Met diensten als WalletGenerator en BitcoinPaperWallet kun je een dergelijke portemonnee maken en uitprinten.

Software wallet
Een wallet direct op je eigen computer installeren geeft je de garantie dat jij in controle bent over je private keys. Deze zijn gratis en makkelijk in te stellen. Een nadeel is dat je moet leren hoe je de portemonnee gebruikt. Verder ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud ervan (zoals het maken van back-ups). Als je computer wordt gestolen en je hebt geen reserve kopie dan ben je je geld kwijt.

Mobile wallet
Een mobiele wallet kun je gebruiken op je smartphone of je tablet. Je installeert de app, maakt een wallet aan en je kan er vervolgens Bitcoins naartoe verzenden. Realiseer je dat de eerdergenoemde online wallets vaak ook bijbehorende mobiele versies hebben. Er zijn ook wallets die enkel voor de smartphone zijn ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn Bread en Abra.