Bitcoin is een nieuw digitaal betaalmiddel. Het is het antwoord op de vraag naar een alternatief betalingssysteem dat ontstond na de rampzalige financiële crises van 2008.

Het meest kenmerkende van dit nieuwe systeem is is dat het decentraal is opgezet. Er is geen centrale organisatie die het Bitcoin systeem controleert of bijvoorbeeld het alleenrecht heeft om munten bij te drukken, zoals bij de dollar, euro of andere valuta’s. Bitcoin is dus een digitale munt en is net zoals bij cash geld een manier om waarde uit te wisselen rechtstreeks van persoon naar persoon, zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Dit noemen we een peer-to-peer (P2P) transactie.

Elke transactie wordt opgeslagen op de Blockchain. Een Blockchain kan gezien worden als een soort digitaal grootboek bestaande uit duizenden computers waar alle transacties worden vastgelegd. Wanneer, hoeveel en hoe vaak er nieuwe coins worden gecreëerd ligt vast in het algoritme van de Bitcoin. Zo is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins (BTC ) kunnen worden gecreëerd. Dit hoeft geen probleem te zijn, aangezien een Bitcoin op te delen is in kleine delen. Daarmee is de digitale valuta ook geschikt voor microtransacties.