Op de meest eenvoudige manier is de Blockchain als volgt te beschrijven: Een Blockchain is een ketting van blokken (zogenaamde Blocks).

Op ieder block staat transactie data, een tijdcode en een verwijzing naar de vorige block in de ketting beschreven. Door te verwijzen naar het voorgaande block kan iedereen in de chain controleren of zij dezelfde Blockchain bezitten.

Het Bitcoin netwerk wordt gevormd door deze Blockchain technologie. Het is een chronologische keten van transactiedata die achteraf niet kan worden aangepast. Voor Bitcoin geldt dat iedere tien minuten alle transacties gebundeld worden en in een block worden gestopt. Zo’n block wordt dan vervolgens aan de keten toegevoegd en zo ontstaat er een keten van blocken: de Blockchain.

Daarmee is de Blockchain in feite een soort database. Over de hele wereld zijn duizenden computers die een kopie van de gehele Bitcoin transactiegeschiedenis bewaren. Deze computers controleren daarmee of nieuwe transacties wel geldig zijn. Dat is dat ook de werkelijke kracht van de (Bitcoin) Blockchain: hij is decentraal. Het is vrijwel onmogelijk om het Bitcoin netwerk plat te leggen omdat je dan al die kopieën over de hele wereld tegelijkertijd zou moeten vernietigen.

Blockchain