ICO is een afkorting van Initial Coin Offering, oftewel de eerste munt uitgave. Dit houdt in dat een persoon of project de investeerders Tokens verstrekt van een nieuwe cryptocurrency.

Het is in feite een vorm van crowdfunding. De investeerder koopt de Tokens van een blockchainstart. Afhankelijk van het succes van de start up en met name het geloof in het succes, worden deze coins meer of minder waard.

Een ICO en een IPO (Initial Public Offering) gaan beide uit van hetzelfde principe. Het verschil is dat bij een ICO het doel de financiering van een decentrale applicatie of cryptovaluta is en bij een IPO het doel is een bedrijf te financieren (denkt aan Shell of Apple). Bij een ICO kom je in het bezit van Tokens of cryptocurrency en bij een IPO kom je in het bezit van aandelen in het bedrijf.

Sinds 2013 worden ICO’s regelmatig gebruikt als een manier om geld op te halen voor de ontwikkeling van een project en de bijbehorende cryptocurrency die gebruikt zal worden binnen dit project. Wanneer er voldoende vraag naar is kunnen de nieuwe Tokens al gekocht of verhandeld worden via exchanges terwijl het project nog in ontwikkeling is.