Crypto exchanges en crypto brokers zijn beide online platforms waar verhandeld kan worden. In het algemeen zijn brokers meer gericht op gebruikersgemak en veiligheid en exchanges meer op functionaliteiten.

Hoe werkt een broker?
Een cryptocurrency broker is een derde partij tussen de kopende partij en de cryptocurrency exchange. De brokers werken samen met een netwerk van andere exchanges om voldoende aanbod tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. De brokers hebben vaak een gemakkelijk systeem en ingebouwde wallets om je munten te bewaren. Ook kun je vrijwel altijd rechtstreeks kopen bij de broker met ideal, bancontact en met andere betaalmethoden. Brokers hebben vaker een uitgebreide live klantenservice in het Nederlands.

Voor de extra diensten die zij leveren vragen de brokers een hogere vergoeding voor transacties dan exchanges. Een broker richt zich vooral op beginnende handelaren, mensen die voor gemak kiezen en meer service willen of niet heel veel handelen. Voorbeelden van bekende brokers zijn LiteBit (NL), Bitcoinmeester (NL) en Coinbase (VS).

Hoe werkt een exchange?
Een cryptocurrency exchange (beurs) is een platform waar je crypto munten kunt kopen, verkopen en inwisselen voor andere crypto munten. In tegenstelling tot bij bExchrokers accepteren veel exchanges nog geen euro of dollar.

Op een exchange zijn er meerdere kopers en verkopers die tegelijkertijd biedingen doen om te kopen en verkopen. Kopers kunnen ervoor kiezen om tegen elke prijs te kopen, maar de order wordt pas voltooid als een verkoper akkoord gaat met de transactie. De evenwichtsprijs op deze beurzen wordt vastgesteld als de laatst overeengekomen prijs tussen kopers en verkopers. De fees zijn meestal lager dan bij Brokers en ze hebben meer mogelijkheden om te handelen zoals limit orders, stop losses of margin trading. Voorbeelden van bekende exchanges zijn Binance, Kraken en Bitvavo (NL).

Kahuna advies:
Brokers en exchanges groeien steeds meer naar elkaar toe in termen van fees en functionaliteiten maar in zijn algemeenheid is het advies:

  • Kies voor een broker als je begint met handelen, als je niet van plan bent om heel veel te handelen en als je gemak en service (in je eigen taal) belangrijk vindt.
  • Kies voor een exchange als je veel wilt handelen en van meer functionaliteiten als zoals limit orders, stop losses of margin trading gebruik wilt maken.