De naam Altcoin is een korte benaming voor ‘alternative Bitcoin’. Onder deze generieke benaming vallen alle andere coins.

Meer dan de helft van de totale handel in cryptocurrencies is in Bitcoins, het andere deel dus in deze Altcoins. Deze coins kwamen op de markt na de ontwikkeling van de Bitcoin. Er zijn vele duizenden Altcoins en deze verschillen nogal van waarde.

Altcoins verschillen van elkaar in bijvoorbeeld transactiesnelheid, algoritmes en het aantal munten dat hiervan in omloop is. Het grootste verschil zit hem echter in de toepassing die erachter ligt. Het is het verhaal (whitepaper) achter de gebruiksdoelstelling van de munt zoals: Het opstellen van slimme contracten (smart contracts), identificatie, het doen van betalingen of het veilig opslaan van informatie. Hoe dichter de gebruikstoepassing komt bij praktische toepassingen, of op zijn minst het geloof daarin, hoe populairder ze worden en hoe meer erin gehandeld wordt. Een voorbeeld is Chainlink. De integratie van de gebruikstoepassing van deze Altcoin in toepassingen van allerlei bekende namen (Intel, Swipe, Hyperledger) zorgde voor een enorme waarde toename in 2019 (1900%) en ook in het begin van 2020 was het een van de grote stijgers binnen de Altcoins.