Wei Dai was een computer engineer die in 1998 met het idee kwam om een digitale en gedecentraliseerde munteenheid te creëren, hij noemde dat b-money. Wei was onderdeel van een beweging die zich cypherpunks noemde.

Een cypherpunk is een activist die pleit voor grootschalig gebruik van krachtige cryptografie en privacy bevorderende technologieën. Er werd nog een aantal andere gedecentraliseerde cryptografische munten ontworpen maar geen van alle hebben de ontwikkeling vergelijkbaar met die van de Bitcoin doorgemaakt.

Cover van Wired in mei/juni 1993. Bron: Wired

In 2008, als reactie op de bankencrisis, werd er een whitepaper gepubliceerd door een andere cypherpunk. In dit whitepaper werd het concept van Wei Dai verder uitgewerkt. Hiermee was het Bitcoin-protocol ontworpen en in 2009 is het netwerk gelanceerd. Het is nog steeds een mysterie wie de persoon (of personen) is die daar achter zit. Waar men het over eens is dat hij in ieder geval het pseudoniem Satoshi Nakamoto gebruikte als afzender.

Satoshi was verantwoordelijk voor het maken van de meerderheid van de officiële Bitcoin-software en was zeer actief in het aanbrengen van wijzigingen en het communiceren over technische informatie op Bitcoin-forums. Satoshi gaf aan zijn munt dus de naam Bitcoin. Maar iedere munt kent ook centen en ook hier was aan gedacht in de whitepaper. Echter, deze cent vertaalde zich niet in één honderdsten maar één honderd miljoenste. Ook wordt het geen cent genoemd maar één Satoshi.

Er is en wordt veel gespeculeerd over de identiteit van Satoshi Nakamoto. The New Yorker and Fast Company hebben veel onderzoek gedaan naar de echte identiteit van Satoshi Nakamoto. Het onderzoek van de New Yorker bracht ten minste twee mogelijke kandidaten voort: Michael Clear en Vili Lehdonvirta. Het onderzoek van Fast Company leverde indirect bewijs op voor het koppelen van een coderingsaanvraag ingediend door Neal King, Vladimir Oksman en Charles Bry op 15 augustus 2008, en de bitcoin.org domeinnaam die 72 uur later werd geregistreerd.

De patentaanvraag bevat netwerk- en coderingstechnologieën die vergelijkbaar zijn met die van Bitcoin. Uit tekstanalyse bleek dat de uitdrukking “… computationeel onpraktisch om te keren” in zowel de patentaanvraag als de whitepaper van Bitcoin verscheen. Alle drie de uitvinders ontkenden expliciet dat ze Satoshi Nakamoto zijn. Kortom, het is tot de dag van vandaag dan ook nog onbekend wie werkelijk Satoshi Nakamoto is. Tegenwoordig horen we niets meer van Satoshi Nakamoto. Wel wordt Bitcoin onderhouden door een groep vrijwilligers die Bitcoin Core Developers worden genoemd.